Läs mer

Byggentreprenad

Östermalms Saluhall – En anrik finalist

”Den taktfullt återställda byggnaden förstärker det stilfulla uttrycket. Saluhallens funktioner vänder nu också ansiktet ut mot gatan och förbipasserande stockholmare, vilket underlättar förståelsen av byggnaden. Det elegant restaurerade inre lockar åter in människor till detta mattempel och erbjuder en tidsresa till förra seklet. Östermalmstorg har fått tillbaka sin värdiga hörnsten.”

Det ni läser här ovan är juryns kommentar till nomineringen av Östermalms saluhall. Den har nämligen gått till final i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2021. En nominering som vi är väldigt glada för eftersom detta projekt hör till en helhet som ligger oss varmt om hjärtat. Vi har ju nämligen varit med och hjälpt Stockholms Stad med själva Östermalmshallen likaväl byggt den provisoriska saluhallen (som vi nu demonterar) samt varit med och byggt det närliggande hotellet Villa Dagmar. Det ena har lett till det andra, men starten till denna helhet är den tillfälliga saluhallen. Låt oss ta det från början.

Den tillfälliga saluhallen

År 2015 fick vi förtroendet av Stockholms Stad att medverka i bygget av den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. Vår del i projektet innebar att vi var delaktiga i byggentreprenaden. Mer precist arbetade vi med de invändiga och utvändiga stommarna, salustånden samt fasad och yttertak. Nu är vi även med och får sluta cirkeln genom att vara delaktiga i nedmonteringen. Den tillfälliga saluhallen ska nämligen flytta söderut. Destinationen? Den är ännu hemlig.

Den tillfälliga saluhallen.

Att denna flytt är genomförbar sträcker sig redan till byggtiden. Man valde då att uppföra stommen av limträ och kertobalkar som hålls samman med ordentliga bultförband. Genom denna metod lade man redan då grunden till en smidigare flytt när renoveringen av Östermalms Saluhall stod klar. Projektet fortlöpte på ett smidigt och effektivt vis vilket resulterade i att vi fick kliva in och medverka som byggare i arbetet med den befintliga saluhallen och det närliggande hotellet. Dessa två i delentreprenadsform. Ett enormt förtroende och betyg på ett gott arbete.

Demonteringen av den tillfälliga saluhallen.

Villa Dagmar –  Boutiquehotellet

Hotellet som ingår i samma familj som Hotell Diplomat heter Villa Dagmar och är ett boutiquehotell med 70 rum och sviter. Här blandas matupplevelser, konceptbutik och blomsterhandel med de mer klassiska hotellutbudet så som gym och spa. Tanken bakom detta är att attrahera den världsvana resenären som söker ett hotell med lite mer av både hjärta och själ. Att hotellet dessutom råkar ligga vägg i vägg med Stockholms bästa delikatessutbud bidrar ju även det till att stärka hotellets koncept.

Villa Dagmar. Vägg i vägg ser man Östermalms saluhall.

Arbetet på hotellet har utgjorts av en varsam renovering och viss ombyggnation under överseende av arkitekterna på Tengbomgruppen AB. Faktum är att dom även har ritat på Östermalms Saluhall och den tillfälliga saluhallen. 

Östermalms saluhall – Ett kulturarv

Det finns många vackra byggnader i Stockholm. Men en som många antagligen anser vara en av de vackraste och mest historiska är nog Östermalms Saluhall. En av världens främsta marknadsplatser för allehanda matupplevelser. Tyvärr började ett sekel i drift och flertalet sporadiska upprustningar synas och hallen stod vid 2016 inför stora renoveringsbehov. Vår roll i denna historiska renovering började under 2016 och har inneburit bland annat arbete med väggar, tak, golv, utvändigt tak, dörrar, toaletter, och personalutrymmen. Men även stommen till de två stora balkongerna har vi byggt.

Insidan av Östermalms Saluhall.

Byggnaden är från slutet av 1800-talet och allt är i princip återskapat som det såg ut på den tiden, det är häftigt!”, berättar Zebastian Folin, ansvarig platschef, när han visar en av de balkongerna vi byggt. Arbetsledaden Jonas Niska berättar vidare att mycket av det som Habitek gjort med Östermalmshallen inte nödvändigtvis syns för besökarna. ”Mycket av arbetet med personalutrymmen som omklädningsrum och lunchrum är välgjort och det är ett rejält uppsving från tidigare”, säger Jonas. ”Även arbetet bakom många snickerier ute i hallen syns inte heller men det är också Habitek som gjort det jobbet”, tillägger Jonas.

Östermalms Saluhall.

I början av mars 2020 återinvigdes Östermalms saluhall med pånyttfödd glans och storslagenhet. Men vägen dit har bjudit på många utmaningar för alla inblandade. Mycket för grund av att denna anrika byggnad inte skulle tappa sin historiska karaktär men samtidigt kunna leva upp till dagens standarder. Men slutresultatet har överträffat mångas förväntningar och Östermalms saluhall tar nu emot sina besökare med en underbar 1800tals-anda i högsta klass.

En helhet och en finalist

Renoveringen, arkitekturen, innovationen och betydelsen för Stockholm har nu tagit Östermalms saluhall hela vägen till final i Årets Stockholmsbyggnad 2021. En bedrift som vi känner oss otroligt hedrade över att få vara en del av. Att resan till detta deltagande bygger på meriter från den tillfälliga hallen gör oss desto stoltare. Det visar på att de projekt vi tar oss ann slutför vi med ett högt slutresultat och en strömlinjeformad process. Dessa tre byggnader är för oss därför en helhet vi gärna lyfter fram som ett exempel på vad Habitek kan åstadkomma.

Vi lägger självklart vår röst på denna fantastiska arkitektoniska skatt. Inte för att vi varit delaktiga i återskapandet. Utan för att vi känner att Östermalms saluhall verkligen symboliserar Stockholm i en välbalanserad kombination av modernt hållbart byggande och strävan efter att bevara det som är vackert.

Tycker du som vi? Klicka då här för att rösta.

 

 

Fler nyheter