Läs mer

Byggentreprenad

Personerna från Habitek bakom Östermalms Saluhall

Det är inte svårt att lyfta projektet Östermalmshallen, den är verkligen något alldeles extra och speciellt, en byggnad alla känner till. Däremot så hamnar ofta de personer som varit högst delaktiga i skuggan av ett så iögonfallande projekt. Från Habitek har Waldemar Chatys, Tony Larsson, Ida Ahlström, Jonas Niska, Thomas Åkerlund och Zebastian Fohlin varit de som varit med och gjort detta möjligt. Det är de som har stått för de dagliga framdriften på plats och som tillsammans med beställare, arkitekter och underentreprenörer gjort att vi idag faktiskt kan besöka den ”gamla” Saluhallen från 1880-talet igen. Det är därför extra intressant att få höra några av deras perspektiv av hur det varit att arbeta med projektet.

Hur var det att vara med och bygga den anrika Östermalms Saluhall egentligen?

2015 fick Habitek förtroendet av Stockholms Stad att vara med och bygga den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. Ansvaret innebar att stå för byggentreprenaden, invändiga och utvändiga stommar, salustånd samt fasad och yttertak. En viktig detalj med den temporära hallen på torget bredvid den gamla hallen som är värd att lyfta är att stommen som bestod av limträ och kertobalkar med kraftfulla bultförband, allt för att kunna göra det möjligt att sedan enkelt nedmontera den provisoriska hallen.

All projektering gjordes just med tanke på snabb montering och den framtida demonteringen, materialet är i huvudsak av trä. Detta bidrog till en hållbar byggnad som skulle gå att montera ner och återanvända på en annan plats vid behov. Detta projektet gick bra och Habitek fick sedermera vidare förtroende att vara med i ombyggnadsarbetet av den befintliga saluhallen vid Östermalmstorg och det närliggande Hotellet.

Den tillfälliga Östermalmshallen på torget

Läs mer om den tillfälliga saluhallen här

Nu har Östermalms saluhall återinvigts och då kan stockholmarna återigen besöka platsen för att köpa delikatessvaror eller ta en god lunch. Vägen till den nya Östermalmshallen från HABITEKs sida startade 2016 och bestod utav bland annat invändig stomkomplettering, väggar, tak, golv, utvändigt tak, dörrar, toaletter, och personalutrymmen, även stommen till de två stora balkongerna har Habitek byggt. Så mycket av det besökarna och personalen kan se (och inte se) idag, har Habitek varit delaktiga i.

Östermalms Saluhall, fasad

Just nu har Habitek två personer kvar på plats som dagligen arbetar med det intilliggande Hotellet. Dessa två är Zebastian Folin, Platschef, och Jonas Niska, Arbetsledare. De berättar gällande Östermalmshallen att det varit väldigt roligt att ha arbetat med ett så unikt projekt. ”Byggnaden är från slutet av 1800-talet och allt är i princip återskapat som det såg ut på den tiden, det är häftigt!”, berättar Zebastian när han visar en av de balkongerna Habitek byggt. Jonas berättar vidare att mycket av det som Habitek gjort med Östermalmshallen inte nödvändigtvis syns för besökarna. ”Mycket av arbetet med personalutrymmen som omklädningsrum och lunchrum är välgjort och det är ett rejält uppsving från tidigare”, säger Jonas och erbjuder sig att skicka lite ”före” bilder till mig för att visa skillnaden. ”Även arbetet bakom många snickerier ute i hallen syns inte heller men det är också Habitek som gjort det jobbet”, tillägger Jonas.

Östermalms Saluhall, interiör

Det är inte svårt som besökare att ryckas med av arkitekturen i hallen, och med Zebastian och Jonas guidning om alla de små och stora detaljerna som de arbetat med under projektet blir besöket verkligen något extra. Zebastian pekar på dörrkarmar, lister och väggar, ”det här har vi gjort, och det här och det här med”. Det är mycket att ta in men det råder inga tvivel om att de här personerna har full koll på vad de pysslar med, det finns inte en fråga som inte får ett proffsigt svar.

Jonas Niska och Zebastian Forlin

Just nu så arbetar de båda med Hotellet som ligger intill Saluhallen och även det är snart klart för invigning, något som både de och vi ser fram emot. Vad gäller den temporära Saluhallen på torget så vet de inte riktigt hur framtiden ser ut för den men de tycker att det hade varit synd att inte göra något med den i framtiden. Framtiden får utvisa vad som händer med den men en sak är säker. Det är att utan drivna och engagerade personer som Zebastian och Jonas m.fl. på projekt som Östermalmshallarna och Hotellet så blir inte helheten lika storslagen, för det är i de många detaljerna helheten ligger.

Fler nyheter